Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A liberalizmus ára

2008.05.28

A liberalizmus ára

 

Üresen, érzéketlenül hullanak ki a szavak a rádióbemondó száján, szinte kopognak az éterben: „Két diáktársát gyanúsítják egy 17 éves nagyatádi fiú meggyilkolásával, akinek holtteste pénteken került elő A fiúk állítják, azért ölték meg korábbi barátjukat, mert az "eltávolodott tőlük" és agresszív lett velük szemben.”

 

Talán ugyanilyen érzéketlenül vált sávot több ezer autós, átlibbenve a kereskedelmi adók negédes, fanfáros zenei világába. Manapság már nem sokan kapják fel a fejüket ilyen dolgokon. Pedig ezek mögött az üresen kopogó szavak mögött ott lapul korunk magyar és világméretű társadalmának minden gyengesége és betegsége.

 

Talán egyből felteszi a kérdést a Tisztelt Olvasó: node mi köze ennek a liberalizmushoz? A választ az eset kapcsán oknyomozó újságíró által készített bejátszásban hallhattuk. Az iskolában készített hangfelvételt, ahová az áldozat és a két tettes is járt. Volt aki nem nyilatkozott és durván nekitámadt a kérdezőnek, volt, aki félve kitért a válasz elől, az egyik tanár azonban egyszerűen összefoglalta, amit gondolt.

 

Sok helyen elmondtam már azt a véleményemet, hogy a magyar szocializmus egyetlen viszonylag jól teljesítő ágazata az oktatás volt. A magyar oktatás ki tudja miért, de megőrizte poroszos keménységét, fegyelmezőerejét és mindezek kapcsán eredményességét is. Aztán jött a rendszerváltás, jöttek az okosabbnál okosabb és magukat reformernek képzelő oktatási miniszterek és úgy átgyúrták, úgy átformálták a magyar oktatáspolitikát, hogy sikerült egy széthulló, beteg, ezer sebből vérző szörnyszülöttet alkotniuk.

 

A 90-es évek közepéig bizony sok-sok szülő köszönte meg gyermeke pedagógusának, ha időnként egy atyai vagy épp anyai pofonnal tette helyére csemetéje kilengéseit. A gyerekben volt tisztelet, volt visszatartó erő és volt példa. Manapság ez olyan, mint a fehér holló…Ezt mondta el az interjúban a tanárember. Hogy a gyerekek és szülei manapság már ügyvédekkel járnak iskolába, ha jogaik csorbítását vélik felfedezni, hogy a tanárral való kapcsolattartás helyett az ombudsmanhoz szaladgálnak és feljelentgetnek, isznak, drogoznak (ne feledjük, van olyan párt, mely nyíltan síkraszállt a könnyű drogok legalizálása mellett). Ezt akarták a mi magyarbálintjaink. Sikerült nekik. Közben minden hétre jut egy-egy jó szaftos verés. Diák ver tanárt, szülő ver tanárt, diák ver diákot. Széles a paletta, lehet kombinálni a variációkat. A kereskedelmi médiáknak pedig kitűnő téma, lehet sms-t küldeni a szavazóshow-ba…

 

„Két diáktársát gyanúsítják egy 17 éves nagyatádi fiú meggyilkolásával, akinek holtteste pénteken került elő…” Vajon, ha 10 év múlva kijönnek a fiatalkorúak börtönéből, hátuk mögött minden szörnyűséggel, elmondja-e nekik valaki, hogy hol volt a hiba a rendszerben? Vagy a hiba, az csak bennük volt? Nem hiszem….

 

Székelymonostori Csaba

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cserszegtomaj

(ekati, 2008.08.20 20:41)

A cserszegtomaji rockfesztivál szétverése óta gondolkodom a dolgokon.A Zalai Hírlap aug.13-i számában a zalaegerszegi Pete Róbert megvédte Polai Dávidot, aki,láttam,nyakon ütött egy nézőt baseboallütővel, s ha nem fogja le egy helyi férfi, másodszor is ütott volna, mert ugyanúgy meglengette feje körül az ütőt.Pete Róbert elhitte Polai hazugságait, s ezért kerestem meg a honlapot.Egyenlőre a megdöbbenés szintjén állok.A második bekezdésnél tartok, s nagyon igaz, amit leírtok.Eddig minden gondolata a szívembe talált.MOst végigolvasom, s választ keresek problémámra.Még lehet, hogy írok.